Hvad er forskellen mellem Sudo og Su i Linux?

Indholdsfortegnelse:

Hvad er forskellen mellem Sudo og Su i Linux?
Hvad er forskellen mellem Sudo og Su i Linux?
Anonim

Korte byte:Mange af jer bruger måske sudo og su i terminal hver dag for at udføre forskellige opgaver. Mens sudo kører en enkelt kommando med root privilegier, lancerer su en anden shell-forekomst med den tilsigtede brugers rettigheder. Både, sudo og su, bruger til at give root privilegier til brugerne på forskellige måder.

En Linux-bruger kommer meget ofte over sudo og su i terminal. Hvis du er en ny Linux-bruger, kan du blive fascineret af de ting, du kan gøre med sudo og su. I sidste uge fortalte jeg dig også om en Windows-kommando, som du kan bruge til at få sudo-lignende funktionalitet. Sudo og su giver root privilegier på to forskellige måder. Men hvordan er de forskellige? Her vil jeg forsøge at besvare denne forespørgsel.

Før jeg fortæller forskellen, lad mig fortælle dig betydningen af en rodbruger. Rootbrugeren i et Linux-system har de maksimale tilladelser, og han / hun kan gøre noget for systemerne. Udover at lade en normal bruger installere / slette en pakke, fungerer root brugerrettigheder også som et ekstra sikkerhedslag.

Vigtig: Man bør også bemærke, at disse funktioner anvendes på en anden måde i forskellige Linux-baserede operativsystemer. De fleste af de ting, vi diskuterer her, gælder for Ubuntu og dets derivater. De kan variere lidt i andre Linux-distributioner.

Nøgleforskelle mellem sudo og su

Su-kommandoen står for superbruger eller root-bruger. Det udføres på et Linux-system uden yderligere muligheder. Brugeren skal bare tilføje root-kontoadgangskode. I terminalen tillader su dig også adgang til enhver anden brugerkonto ved hjælp af den nødvendige adgangskode. Derfor står su også for erstatning bruger eller switch bruger. Du skal blot skrive su efterfulgt af brugerkontonavnet, f.eks. Sudo fossbytes, og du indtaster adgangskoden til fossbytes. Når du har fuldført jobbet, kan du afslutte rodskallen ved at skrive exit. Samlet set starter su grundlæggende en anden shell-forekomst med den tilsigtede brugers rettigheder.

På den anden side kører sudo en enkelt kommando med root tilladelser. Når en bruger kører en kommando med sudo, fx sudo-kommando, skal han / hun indtaste den nuværende adgangskode til brugerkontoen for at køre den som root-bruger. Sudo bruger en config-fil (/ etc / sudoers) til at definere rettigheder for forskellige brugere. For detaljerede oplysninger om sudo kan du læse vores detaljerede artikel skrevet af Devin - Sudo i Linux

Sammenligning af begge, lader sudo bruge brugeradgangskodeadgangskoden til at køre systemkommandoen. På den anden side tvinger su til at dele rodadgangskoderne til andre brugere. Sudo aktiverer ikke root shell og kører en enkelt kommando.

Brug af sudo og su i Linux distros

Ubuntu var den første udbredte Linux-distribution, der som standard vedtog sudo-only-tilgang. Når man installerer Ubuntu Linux, oprettes root-kontoen uden adgangskode. Man skal tildele en adgangskode til rodkontoen for at logge ind som root. I Ubuntu og mange andre Debian-baserede distroer skal brugeren huske kun en enkelt adgangskode. På denne måde opfordrer Ubuntu en bruger til at undgå at logge ind som rootbruger. I distros som Fedora skal en person oprette forskellige adgangskoder til root- og brugerkonti.

Der er en ofte brugt kombination sudo su, som Linux-brugere finder nyttige. For det første spørger sudo om dit kodeord, og hvis det er angivet, kører det den næste kommando som en rodbruger. For at køre en enkelt kommando som root bruger bruger su, skal man bruge denne syntaks: su -c 'command'.

Har du fundet denne artikel til hjælp? Glem ikke at droppe din feedback i kommentarfeltet nedenfor.

Populært emne.