Sådan optimerer du en SSD på Linux

Indholdsfortegnelse:

Sådan optimerer du en SSD på Linux
Sådan optimerer du en SSD på Linux
Anonim

SSD'er får stadig flere support til Linux i disse dage, og flere og flere brugere får deres hænder på dem. På trods af dette kender ikke mange Linux-brugere, hvad det korrekte filsystem er, de skal bruge, hvordan filsystemet TRIM fungerer, eller endda hvorfor de skal være forsigtige med at læse / skrive. Derfor vil vi i denne artikel nedbryde alt, hvad der er at vide om optimering af en SSD på Linux. Vi går over de bedste filsystemer, der skal bruges. Ud over dette går vi over, hvordan du aktiverer TRIM og meget mere! SPOILER ALERT: Rul ned og se video-øvelsen i slutningen af denne artikel.

Filsystem til SSD

Solid State Drives er meget moderne. De udnytter NAND-teknologien for at sikre, at dine data læses og skrives hurtigst muligt. Det er på grund af denne hastighed, at solid state-drev har tendens til at være meget hurtige, uanset hvilken type filsystem du bruger. Når det er sagt, hvis du ønsker at få mest muligt ud af din SSD på Linux, er det bedst at vælge det bedste filsystem til det. Lad os gå over de filsystemer, der er tilgængelige for Linux, og diskutere, hvad der er bedst at bruge på en SSD.

Udvidet 4

Udvidet 4 filsystem er det valgte filsystem for de fleste Linux-distributioner af en grund. Det er pålideligt og har temmelig gode funktioner til en række brugssager. Ext4 er generelt et "all-purpose" filsystem, hvilket betyder, at det forventes at blive brugt på en række forskellige lagerenheder. Det er ikke specifikt designet kun til en SSD, men lad det ikke skræmme dig. Det har mange forbedringer specifikt til SSD-ejere som TRIM support, og funktioner, der muliggør reduktion af læsning / skrivning for at forbedre levetiden.

Hvis du ikke er sikker på, hvad du vil ud af din SSD, gå med dette filsystem. Det er godt afrundet og vil få arbejdet færdigt.

XFS

XFS-filsystemet er et ældre filsystem med mange forskellige brugssager. Ligesom Ext4 understøtter XFS filsystemet ting som TRIM, som vil holde din SSD sund på Linux. Ud over dette har den nogle rigtig gode funktioner, herunder et system defragmenteringsværktøj, og evnen til at deaktivere journaling af filsystemet (hvilket er kritisk, når du forsøger at maksimere din SSD's levetid).

Samlet set er XFS et fantastisk filsystem til SSD'er, hvis du søger at få den absolutte bedste ydeevne mulig. XFS-filsystemet kan vælges fra de fleste Linux-distributionsinstallationsværktøjer.

Aktivér TRIM Support

FS-TRIM er et værktøj til filsystemer, der går igennem og kasserer ubrugte blokke. På grund af arten af flashhukommelse og NAND generelt, jo flere blokke der dukker op, jo langsommere en SSD kan blive over tid. Dette er meget vigtigt for helbredelsen af en Solid State Drive, som du aktiverer denne funktion.

For det meste vil Linux-distributioner (som Ubuntu og osv.) Aktivere det for dig. Men ikke alle Linux-distributioner er skabt ens, og nogle aktiverer ikke denne funktion som standard. Sådan gør du det:
For det meste vil Linux-distributioner (som Ubuntu og osv.) Aktivere det for dig. Men ikke alle Linux-distributioner er skabt ens, og nogle aktiverer ikke denne funktion som standard. Sådan gør du det:

Ubuntu

sudo apt install install-linux

Debian

sudo apt-get install util-linux

Arch Linux

sudo pacman -S util-linux

Fedora

sudo dnf installere util-linux

OpenSUSE

sudo zypper installere util-linux

Med util-software installeret, aktiver systemd services for at sikre FS-TRIM kørsler.

Image
Image

sudo systemctl enable fstrim.service sudo systemctl aktivere fstrim.timer

Start derefter de to tjenester med det samme med systemctl start.

sudo systemctl start fstrim.service sudo systemctl start fstrim.timer

Reducer læsning og skrivning på SSD

Solid State Drives fungerer ikke på samme måde som en traditionel, spinnende harddisk. I modsætning til RPM-drev har SSD'er en begrænset mængde af skrivninger, de kan udføre. Når brugeren når det maksimale skriftligt muligt, bliver drevet read-only og begynder at mislykkes (eller værre). For at afbøde dette skal du gøre følgende.

Først skal du ikke oprette en swap partition på din SSD. At give en hel partition til at bytte på en SSD betyder, at solid state-drevet konstant læser og skriver data. Dette kan hurtigt nedbryde drevets sundhed og liv. I stedet overveje at lave en swap-fil, eller at videresende swap helt.

Brug af en swap-fil i stedet for en partition er stadig iffy, men det vil i sidste ende være bedre, fordi en swap-fil stadig er en fil og ikke en hel partition, som systemet kan bruge. Derudover er swap-filer nemme at slukke og tænde på. En bruger kan nemt tænde swap når det er nødvendigt, og slukke det med det samme, når det er færdigt, ændre størrelsen på det osv. Byttepartitioner er mindre fleksible.

En anden god praksis til at mildne læsning / skrivning på din SSD er at deaktivere journaling med dit filsystem. Det er ikke kritisk, men hvis du gør det, vil du læse / skrive betydeligt mindre. For at gøre dette skal du søge i din Linux distributions manual for enhver information, de måtte have på dette specifikke for dit operativsystem.

Endelig forsøger du altid at opdatere din SSD's firmware. Tro det eller ej, men SSD'er får opdateringer som enhver anden komponent på din pc. Hvis du ikke opdaterer firmwaren, går du glip af forbedringer fra producenten, der gør den mere effektiv, læs / skriv mindre og håndter data bedre. For at opdatere dit drevs firmware er det bedst at henvise til den vejledning, der følger med din SSD.Alternativt kan du søge efter producentens hjemmeside eller se i Linux-distributionens Wiki for at få vejledning.

Populært emne.