Sådan Dual Boot Linux og Windows 10

Indholdsfortegnelse:

Sådan Dual Boot Linux og Windows 10
Sådan Dual Boot Linux og Windows 10
Anonim

Mange tror, at det er nemt at starte dual-boot-operativsystemet til operativsystemer som Linux Mint eller Ubuntu, hvor alt er taget hånd om i installationsprogrammet. Virkeligheden er, at denne opsætning let kan opnås på næsten enhver Linux distribution på markedet ved hjælp af et simpelt værktøj. Du kan dual boot Linux og Windows 10 uanset hvilken Linux distribution du kører.

SPOILER ALERT: Rul ned og se video-øvelsen i slutningen af denne artikel.

Værktøjet, der gør det muligt for brugerne nemt at oprette en dual-boot på Linux, er kendt som OS Prober. Det scanner alle harddiske og partitioner på en pc og leder efter operativsystemer. Når den finder dem, vil den automatisk generere en Grub boot-indgang, som derefter bruges til dual-boot.

For at komme i gang med denne vejledning skal du ordentligt partitionere dine harddiske, så der er plads til begge operativsystemer. Opdeling af to forskellige operativsystemer kan være en reel smerte, og det anbefales ikke. I stedet skal du overveje at bruge separate harddiske, hvis du planlægger at starte dual Linux og Windows 10.

Ved at installere Windows 10 og Linux på to forskellige harddiske, overskrider du behovet for partitionering. Derudover rører operativsystemerne ikke hinanden, og det er ikke nødvendigt at lære at "afinstallere Linux", hvis du ender med at hatte det.

Bemærk: Når du installerer Windows på et dedikeret drev, skal du sørge for, at den Linux-harddisk, du planlægger at bruge, er afbrudt fra pc'en. Microsoft Windows har problemer med at installere, når der er flere drev til stede. Derudover kan du ved et uheld slette din Linux-installation.

Indstil Dual Boot

Efter installation af Windows og din Linux-distribution på deres egne dedikerede harddiske, skal du genoprette og oplade Linux-enheden igen. Herfra åbner du et terminalvindue og får adgang til roden. For at give OS Prober-værktøjet den bedste chance for succes, skal du bruge fsck-værktøjet til at løse eventuelle harddiskfejl, der kan være til stede på Windows-drevet.

Monter Windows-drevet ved at åbne filhåndteringen, og klik derefter på drevmonteringen. Gå til terminalen, og kør lsblk-kommandoen for at få vist blok-enhedsnavne for alle tilsluttede drev. Find ud af, hvad Windows-harddisken er, og kør derefter:

sudo fsck -y / dev / sdX

Når Fsck er færdig, skal du følge kommandoen nedenfor for at installere OS Prober.

Bemærk: UEFI-brugere skal også bruge EFI boot manager til at registrere UEFI-aktiverede OSes
Bemærk: UEFI-brugere skal også bruge EFI boot manager til at registrere UEFI-aktiverede OSes

Ubuntu

sudo apt install os-prober efibootmgr

Debian

sudo apt-get install os-prober efibootmgr

Arch Linux

sudo pacman -S os-prober efibootmgr

Fedora

sudo dnf installere os-prober efibootmgr

OpenSUSE

sudo zypper installere os-prober efibootmgr

Andre Linuxes

OS Prober og EFI boot manager er påkrævet til dual-boot. Da de fleste Linux-distributioner forsøger at tilbyde denne funktion til nye Linux-brugere, skal denne software være let at finde. For at installere det åbner pakkehåndteringen, søg efter "os-prober", "efibootmgr" og installer det som pakker normalt installeres.

Registrere operativsystemer

OS Prober gør en masse arbejde, men der er ingen egentlig grund til at kalde det. I stedet virker det med selve Grub bootloader selv, når brugeren genererer en ny konfigurationsfil. For at generere en ny config skal du åbne en terminal og køre følgende kommandoer.
OS Prober gør en masse arbejde, men der er ingen egentlig grund til at kalde det. I stedet virker det med selve Grub bootloader selv, når brugeren genererer en ny konfigurationsfil. For at generere en ny config skal du åbne en terminal og køre følgende kommandoer.

Bemærk: Dit operativsystem kan have en officiel "update-grub" kommando. Sørg for at tjekke den officielle Wiki for dit operativsystem, inden du fortsætter. De fleste Grub installationer på Linux er placeret på / boot / grub /, så følgende kommando skal fungere korrekt for at opdatere Grub.

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Hvis Grub boot-loader ikke opdateres, kan din konfiguration være på et andet sted (dette er normalt kun sandt for Fedora / SUSE-brugere). Prøv denne i stedet.

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Fjern Dual Boot

Fjernelse af et operativsystem fra dual-boot er utrolig nemt med denne metode, fordi der ikke er nogen partitioner, der skal slettes. Hvis du har besluttet, at du ikke længere vil bruge Windows 10 med din Linux-pc (uanset årsag), så fjerner du den fra Grub bootloader.

Sluk din pc og åbner den op.Find Windows 10 harddisken og tag stikket ud af strømforsyningen og bundkortet. Dette sikrer, at Grub og OS Prober ikke kan se det. Når alt er frakoblet, skal du tænde for pc'en og logge ind på Linux.

Åbn terminal og genkør opdateringsværktøjet til Grub:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

eller

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Os Prober og Grub vil genskanne din pc og kigge efter operativsystemer som tidligere. Men fordi Windows 10-harddisken ikke er tilsluttet, mener OS Prober, at den ikke længere eksisterer. Som følge heraf vil Grub fjerne indgangen fra bootloaderen.

Linux dual-boot

I denne vejledning blev der lagt stor vægt på Windows, fordi de fleste Linux-brugere, når de taler om dual-boot, foretrækker Windows. Når det er sagt, kan OS-Prober registrere ethvert operativsystem på en partition eller harddisk. Hvis du søger at oprette andre Linux-distributioner, eller endda ting som BSD og Haiku, skal denne metode fungere fint.

Populært emne.