Gentoo er kendt for at være en "build it yourself" type operativsystem. Alt fra pakkerne, ned til Linux kernen selv skal bygges fra kilden af brugeren. For nogle er dette en reel fordel, og de elsker evnen til at tilpasse alt. Desværre, fordi Gentoo har tendens til at være svært for den gennemsnitlige bruger, har mange brugere taget det på sig selv for at skabe "spins" eller "derivater" af operativsystemet. Da der er så mange valg, har vi besluttet at lave en liste over de bedste Gentoo Linux-derivater til at tjekke!
1. Funtoo

Funtoo-operativsystemet har meget at byde på, bortset fra strømlinning af Gentoo-oplevelsen. Det gør også at opbygge operativsystemet en bedre oplevelse som helhed og moderniserer den ved at oprette forudkonfigurerede "underbuer", som giver en klar til opsætning af flere typer computere. Derudover betyder det "mix-in" -funktionen, at brugerne ikke behøver at bruge utallige timers messing med brugsflag.
Det er nok nok at sige, hvis du elsker Gentoo oplevelsen og hvordan det virker, men ønsker det var lidt mere moderne, skal du prøve Funtoo. Se vores guide til, hvordan du installerer den her!
2. Sabayon

Sabayon gør et godt stykke arbejde med at tage irritationen ud af Gentoo, samtidig med at brugerne får det, de ønsker. Hvis du elsker Gentoo måde at bruge Linux på, men bliver træt af at bruge dage til at bygge det, er det måske Sabayon der passer dig.
3. Redcore Linux

Dette operativsystem er en interessant, og hvis du nogensinde har ønsket at prøve Gentoo, men ved meget lidt om avancerede Linux-distributioner, er dette dit bedste spil. Vær advaret dog, da Redcore ikke har adgang til, hvad mange Gentoo brugere elsker som eBuilds, tung tilpasning og så videre.
4. Gentoo Studio

Lad ikke Gentoo-delen af Gentoo Studio skræmme dig. Gentoo Studio er meget nemt at konfigurere og er ikke målrettet mod Linux masters. Det er ikke så nemt at installere som Redcore eller Sabayon. Når det er sagt, er der meget mindre konfiguration nødvendig, og enhver der er bekendt med computere, burde ikke have noget problem. Hovedmålet her er at tilbyde et fuldt funktionelt lydoperativsystem gratis, som brugerne kan stole på for at få arbejdet færdigt.
Gentoo Studio har mange programmer til brug uden for boksen. Mest vigtigt, Ardor, MuseScore, Audacity, Cadence, FFMPEG og Frescobaldi. Mere information om de medfølgende lydprogrammer findes på hjemmesidenes hjemmeside.
Hvis du er en Linux-bruger, der ønsker at oprette et fuldt udstyret professionelt lydoptagelsesstudio, gør dig selv en tjeneste og kig ind i Gentoo Studio.
5. Pentoo

Pentoo operativsystemet har ikke set en opdatering i et stykke tid, og nogle anser det for "afbrudt". Stadig, hvis du er en Linux sikkerhedsekspert, og du leder efter et alternativ til Kali Linux, kan Pentoo stadig være værd at tjekke ud.