Sådan installeres Funtoo Linux

Indholdsfortegnelse:

Sådan installeres Funtoo Linux
Sådan installeres Funtoo Linux
Anonim

Du har hørt om Gentoo, men hvad med Funtoo? Funtoo er en modificeret version af Gentoo Linux operativsystemet, der holder kernen godthed Gentoo, men optimerer det stærkt ved at lave "profiler", der gør samling af programmer fra kildekoden meget hurtigere. Det har også andre forbedringer, der gør det til et meget attraktivt alternativ til traditionel Gentoo Linux, som at vælge at levere software via et Git-system, et automatisk kernebyggesystem, der sparer tid og meget mere. Så, hvordan installerer du Funtoo?

Installer Funtoo - Live Disk

Da Funtoo hovedsagelig er Gentoo Linux, er alt installeret manuelt. Ja, det er rigtigt, at brugerne har brug for en live disk (ligner andre Linux-distributioner) for at installere softwaren, men det er ikke den grund, du måske tror. Årsagen til, at en levende disk er nødvendig, er, at det vil være meget nemmere at forbinde din pc til WiFi og bruge ikke-gratis drivere, der sandsynligvis ikke vil oplade sig selv.

Samlet set har Funtoo ikke rigtig en live disk. For avancerede brugere, der ønsker at få denne distribution til at fungere, kan du finde succes med de fleste Linux-distributioner, da værktøjerne stort set er de samme. Når det er sagt, hvis du ikke er en Linux-pro, anbefaler vi bare at downloade Gentoo live disken. Der er to hovedårsager til at gå på denne måde:

 1. Gentoo og Funtoo er meget, meget ens, så alle de chroot kommandoer, som du bliver nødt til at løbe vil altid arbejde inde i Gentoo live disk
 2. Gentoo kernekonfigurationen på den levende disk kan bruges til at oprette din egen brugerdefinerede Linux-kerne.

Grib den nyeste version af Gentoo live disken her og tag et USB-flashdrev (mindst 2,5 GB i størrelse). Desuden kan du downloade den nyeste version af Etcher-billedblinkende værktøj. Når du er downloadet, skal du indsætte USB-stikket og blinke den levende disk til den. Husk, at dette værktøj fungerer på Windows, Mac og Linux.

Når Gentoo Live disk er færdiggjort og klar til at gå, genstart din pc og oplad BIOS. Inde i BIOS-skærmen skal du ændre opstartsordren, så Gentoo USB-stikket lægges før noget andet. Det følgende skal være en skærm, der ligner billedet nedenfor.

Forberedelse af partitioner

For at installere Funtoo skal du først sikre dig at du er forbundet til internettet og derefter klikke på "Konsole" på skrivebordet. Brug derefter lsblk kommando for at afsløre alle harddiske og lagerenheder på det system, du har indlæst livedisken fra. I dette installationseksempel er vores harddisk mærket / Dev / sda og er nøjagtigt 18 GB. Din kan have en anden etiket og størrelse.

Bemærk: Gentoo Live-disken har en kodet rodadgangskode. For at indstille det skal du åbne terminalen og køre sudo-s ”. Derfra køre passwd at indstille en ny rodadgangskode.

Tryk på "windows" knappen på tastaturet, skriv "Gparted", og åbn det. Inde i Gparted, kig efter den rigtige harddisketiket (den du fandt i lsblk). Derefter skal du slette alle de aktive partitioner på harddisken med en ny partitionstabel.

For at oprette et nyt bord skal du klikke på "enhed" og derefter "Opret partitionstabel". Vælg "msdos", hvis du bruger BIOS boot og "gpt", hvis du har til hensigt at bruge UEFI / secure boot.

Når du har slettet alle gamle partitioner, er det tid til at oprette nye.

MS-DOS-partitionstabel

Image
Image
 • Klik på "Ny" for at åbne dialogboksen "Opret ny partition".
 • Under "Partition name" skriv "SWAP".
 • Under "filsystem" skal du vælge "linux-swap".
 • Tænk på, hvor stor din fysiske RAM er, og sørg for, at din SWAP-partition er den samme. Gør 1024 * GB. For eksempel kan 1024 x 2 konvertere 2 GB til MB (2048 MB). Indtast størrelsen i MB i "Ny størrelse".
 • Klik på "Tilføj" for at tilføje den nye swap partition, og klik derefter på "new" igen for at gøre root partitionen.
 • Når alle partitioner er oprettet, skal du klikke på "Anvend" for at skrive ændringerne.

GPT Partition Instruktioner

Image
Image
 • Klik på "Ny" for at åbne dialogboksen "Opret ny partition".
 • For denne første partition skal du skrive "boot" under "Partition name", og vælg "Fat32" for filsystemet. Sørg for, at den ikke er større end 1 GB. Ideelt set 512 MB.
 • Opret en anden partition til bytte. Sørg for at vælge "linux-swap" som filsystemet, og skriv "SWAP" som "Partition name". Sørg for at følge konverteringseksemplet i MS-DOS-instruktionerne for at få den rigtige størrelse.
 • Endelig skal du oprette rodpartitionen ved at klikke på "ny" en tredje gang. Husk, at der ikke er behov for at ændre størrelsen på denne partition, da den vil bruge resten af drevet som standard.
 • Når du er færdig, klik på "Anvend" for at skrive ændringerne.

Monteringsfilsystemer

Image
Image

Nu, at alt er korrekt opdelt, er det tid til at montere filsystemerne og få alt klart.

Først skal du lave Funtoo-biblioteket inde i / mnt. Det er her, hvor hver partition skal monteres til.

mkdir / mnt / funtoo

BIOS / MBR-monteringsvejledning

mount / dev / sdb2 / mnt / funtoo

GPT / UEFI monteringsvejledning

mount / dev / sda3 / mnt / funtoo mkdir / mnt / funtoo / boot mount / dev / sda1 / mnt / funtoo / boot

Installation af basissystem

Base Funtoo-systemet installeres ved at downloade et Tar Gzip-arkiv. Gå over til denne side her, og find hvilken underark der passer til dit system. At vælge den rigtige subark er kritisk og vil forbedre kompileringstiden, så sørg for at få den rigtige. Ikke sikker på, hvordan man fortæller hvad Funtoo subark du har brug for? Indtast denne kommando:

gcc -march = native -Q --help = target | grep march

Når du finder det, skal du højreklikke på linket, vælge "Kopier link adresse" (eller tilsvarende). Derefter skal du flytte til terminalen og downloade den til / Mnt / funtoo vejviser.

Sørg for at vælge "funtoo-current".

Bemærk: I dette eksempel bruger vi den generiske 64-bit subark.

cd / mnt / funtoo wget https://build.funtoo.org/funtoo-current/x86-64bit/generic_64/2018-03-02/stage3-generic_64-funtoo-current-2018-03-02.tar.xz

Når du har downloadet subarkarkivet, skal du installere det på systemet med:

tjære xpf stage3-generic_64-funtoo-current-2018-03-02.tar.xz

Konfiguration af system

Når basissystemet fungerer, kan du chroot ind i det. Brug følgende kommandoer:

mount -t proc ingen proc

mount --bind / sys sys mount --bind / dev dev

Efter montering er det en god ide at også kopiere over resolve.conf. Dette løser eventuelle DNS-problemer, der måtte opstå.

cp /etc/resolv.conf / mnt / funtoo / etc /

Log ind på Chroot med:

env -i HOME = / root TERM = $ TERM / bin / chroot. bash-l

Inden du foretager yderligere ændringer til dit Funtoo-system, skal du indtaste root-adgangskoden:

passwd

fstab

Image
Image

For at Funtoo Linux-systemet skal starte korrekt, skal du redigere fstab fil:

nano -w / etc / fstab

Slet alt under # i filen, så vi kan begynde at friske med monteringspunkter. DEL IKKE BEMÆRKNINGERNE.

BIOS Instruktioner

Skriv ud følgende linjer i fstab fil.

# Byt / dev / sda1 ingen swap sw 0 0 # Root Funtoo filsystem / dev / sda2 / ext4 noatime 0 1

Færdig redigering? Gem dine redigeringer med Ctrl + O, og afslut med Ctrl + X.

UEFI Instruktioner

# UEFI Boot partition / dev / sda1 / boot vfat noatime 1 2 # Byt / dev / sda2 ingen swap sw 0 0 # Root Funtoo filsystem / dev / sda3 / ext4 noatime 0 1

Når du er færdig med at redigere / etc / fstab fil, gem det med Ctrl + O, og afslut med Ctrl + X.

Download og opdater Portage Tree

Selv om du lige har hentet den nyeste version af Funtoo, skal du stadig installere den nyeste version af softwareværktøjet. Synkronisering tager ikke lang tid efter Funtoo, da alting sker via Git-teknologien. Synk træet med egokommando.

ego synkronisering

Ego-synkronisering er færdig, hvilket betyder, at det nye Funtoo-system har et opdateret portage-træ. Nu er det tid til at kompilere eventuelle opdateringer. Dette vil tage mindst 2 timer, så vær meget tålmodig. Hvis du har oprettet den rigtige underark, kan det være lidt hurtigere end 2 timer.

Bemærk: Brugere med svage præstationer kan forvente en 4 + times kompileringstid.

emerge -auDN @world

Opbygning af en kerne

Hvis du udfører en opdatering, skal du automatisk spørge om en kernelinstallation. Funtoo vælger at gå med "Debian kilder" til kernel builds. Dette gør tingene hurtigere og lettere. Opbyg den nyeste Debian-hentede kerne for Funtoo med:

emerge -s debian-kilder

Ligesom med verdensopdateringen kræver opbygning af en kerne kompilering. Dette vil ikke tage så længe som opdatering af systemet, men det kan stadig tage ca. 20 minutter til en time. Læn dig tilbage og lad Funtoo kompilere. Når terminalen kan bruges igen, er kerne klar til brug.

Installation af Bootloader

Funtoos kerne system virker, men selve systemet vil ikke starte, hvis det ikke har en bootloader. For at rette op på dette skal du kompilere og installere Grub til dit system. Følg instruktionerne baseret på den type installation du har valgt (BIOS eller UEFI).

Først skal du bygge den nyeste version af Grub fra Portage:

opstart boot-opdatering

Bemærk! Kør altid boot-opdatering, når du installerer en ny kerne eller et ekstra operativsystem.

BIOS Grub instruktioner

grub-install --target = i386-pc -no-diskette / dev / sda boot-update

UEFI Grub Instruktioner

grub-install --target = x86_64-efi -efi-directory = / boot - bootloader-id = "Funtoo Linux [GRUB]" --recheck boot-update

Færdiggørelse

Alt, for det meste, er installeret og arbejder. Alt der er tilbage, er at konfigurere netværksværktøjerne, installere proprietære Linux-firmware, gå over "mix-ins" og desktop-miljøer.

Opsætning af netværket

dukke op linux-firmware networkmanager --autounmask-write

dispatch-conf

Bemærk: tryk på u på tastaturet for at fortsætte dispatch-conf

dukke op linux-firmware networkmanager

Netværksadministrator og ikke-fri Linux-firmware er nu installeret på din nye Funtoo Linux-installation. Det betyder, at trådløst, og Bluetooth har nu de rigtige drivere. Alt, hvad der er tilbage at gøre, er at gøre det muligt for netværket at indlæse ved opstart.

rc-update tilføj NetworkManager standard

Indstil et værtsnavn

Hver Linux-pc har det såkaldte "værtsnavn". Dette er en unik identifikation, der tillader andre pc'er (Linux eller andet) at genkende din computer på et netværk. For at angive et værtsnavn skal du åbne værtsnavnfilen i Nano og ændre den del af teksten inde i citaterne.

nano /etc/conf.d/hostname

Desktop Environment og Mix-ins

Funtoo er nu i gang! Nu er alt, hvad der er tilbage, at sætte din profil, tilføje en mix-in og installere dit valgfrie Linux-skrivebordsmiljø.

For det første skal du fortælle systemet, at din Funtoo installationsaroma er "desktop".

Bemærk: En mix-in fortæller Portage, at den skal lade dig installere visse pakker. I mange tilfælde skal du vælge en mix-in, før du installerer.

epro smag desktop

Indtast derefter mulige mix-ins for at tilføje til dit system.

epro liste

Følg dette eksempel for at tilføje en mix-in til dit system:

epro mix-in + mixinname

Endelig skal du følge nedenstående links for at få et skrivebordsmiljø kørende. På grund af det faktum, at hver desktop-miljøinstallation under Funtoo har sine egne gennemgange, knytter vi bare til den officielle dokumentation. Sørg for at studere dem i detaljer for at få dem til at fungere korrekt.

Image
Image
 • KDE Plasma 5
 • XFCE
 • LXQt
 • Parrer sig
 • Gnome Shell

Populært emne.