Sådan oprettes, monteres og brændes en ISO-fil i Linux

Indholdsfortegnelse:

Sådan oprettes, monteres og brændes en ISO-fil i Linux
Sådan oprettes, monteres og brændes en ISO-fil i Linux
Anonim

ISO-filer er, hvordan brugere normalt installerer et operativsystem, der ikke kommer i diskform. De er et format, der nemt kan læses på både Windows og Linux, selv om de fleste brugere kun ved, hvordan de skal arbejde med en ISO-fil, hvis de allerede har den. De fleste brugere har ingen idé om, hvordan man laver en ISO, brænder dem, hvordan de fungerer osv. Det er på grund af dette, vi skal grave dybt og forklare alt, hvad der er at vide om ISO-billeder. Vi går over, hvordan man laver dem, hvordan man brænder dem til USB-sticks, samt cd'er og dvd'er. Vi går også over, hvordan man monterer en ISO-fil i Linux for at få adgang til filerne indeni.

Oprettelse af en ISO-fil på Linux

For at oprette en ISO-fil på Linux skal du åbne en terminal og bruge mkdir kommando for at oprette en mappe. Denne mappe er vigtig, da det vil være grundlaget for ISO-filen. Alt, du vil tilføje til ISO-filen, går ind i denne mappe. I dette eksempel laver vi mappen direkte i hjemmemappen.

mkdir ~ / iso-filer

Herfra skal du bruge kommandoen MV til at sætte individuelle filer og mapper i iso-filer biblioteket.

mv ~ / Dokumenter / file.a ~ / iso-filer mv ~ / Downloads / file.b ~ / iso-filer mv -R ~ / Hjem / Billeder / * ~ / iso-filer

Med alle de filer og mapper, der er inde i kildemappen, kan vi lave ISO-filen. Dette gøres med mkisofs værktøjet.

mkisofs -o testiso.iso ~ / iso-filer

Løb mkisofs kan tage noget tid. Når det er færdigt, vil et brændbart (og blinkende) ISO billede være på din Linux-pc.

Montering af en ISO-fil på Linux

ISO-filer er meget udbredt, fordi det er en nem måde at overføre mange data fra et billede til et bootbart USB-drev, cd eller dvd. Problemet er, på grund af hvordan disse filer er lavet, kan brugerne ikke bare "dobbeltklikke" dem og få adgang til filerne indeni. I stedet, hvis du vil få adgang til data fra en ISO, skal du "montere" dem, ligesom du vil montere en harddisk eller en USB-stick. For at montere en ISO-fil skal du åbne en terminal og følge disse trin.

Trin 1: Opret en mappe til ISO-filen, der skal monteres til. Dette er vigtigt, fordi hvis ISO har ingen steder at gå, vil indholdet af filen være overalt. For eksempel, hvis du monterer testiso.iso til / hjem / brugernavn /, indholdet af filerne ville være overalt i din hjemmemappe.

Brug i stedet mkdir kommando for at lave en ny mappe at montere til.

mkdir ~ / iso-mount

Trin 2: Med den gemte mappe er alt, hvad der skal tilbage, at gemme filen som en loop-enhed.

sudo mount -o loop testiso.iso ~ / iso-mount

Husk på at på grund af, hvordan ISO-filer fungerer, kan nogle afvise at montere til Linux som "læs / skrive" og gå ind i "read-only mode". Dette skyldes, at visse ISO-filer ikke tillader brugere at manipulere med filerne på den.

For at afmontere ISO fra mappen skal du gøre følgende:

sudo umount ~ / iso-mount

Burning ISO-filer til USB på Linux

Linux-brugere udsættes for mange diskbilledfiler. Dette skyldes, at stort set hvert enkelt Linux-operativsystem distribuerer deres produkt som en ISO-billedfil. For at gøre brug af dette billede skal du "brænde det". Hvis du søger at indlæse den fra en USB-pind, skal du "blinke den" til en USB. Blinkende betyder, at et program scanner indholdet af billedet og bevæger det til USB.

Udførelse af dette på Linux er nemt, og der er mange måder at gøre det på. I denne vejledning dækker vi to metoder. Terminalvejen og en GUI-måde.

Terminalinstruktioner

Tilslut en USB-stik, og åbn en terminal. Inden for terminalen skal du køre lsblk kommando. Denne kommando viser alle de installerede lagerenheder. Kig efter / dev / sdX (erstat X med det bogstav, som kommandoen giver det). Rør det derefter til denne kommando for at blinke ISO-billedet til din USB-stick:

dd if = isofile.iso af = / dev / sdx bs = 4m

Du ved, at den blinkende proces er færdig, når terminalvinduet lader dig skrive igen.

GUI Instruktioner

Den bedste måde at blinke en ISO-fil på, er at bruge Etcher. Det er en elektronbaseret app. Download og udpak det, og højreklik på AppImage-filen for at køre den. Det vil bede om at lave en genvej. Klik på "ja".

Når Etcher åbnes, skal du indsætte din USB-stick i pc'en. Gå videre til trin 2 og søg efter ISO-filen, du vil blinke, og klik på "Flash!" For at starte.
Når Etcher åbnes, skal du indsætte din USB-stick i pc'en. Gå videre til trin 2 og søg efter ISO-filen, du vil blinke, og klik på "Flash!" For at starte.

Brændende ISO-filer til DVD og CD på Linux

De fleste desktop-miljøer har stadig også en dvd-brænder - men ikke alle. Hvis du bruger KDE Plasma, har du K3B. Brug GNOME? Brasero er værktøjet til brug. XFCE? Prøv XfBurn. På noget andet? Du må ikke have et brændende værktøj. Hvis dette er tilfældet, skal du installere enten Brasero, K3b eller Xfburn, da de alle fungerer ret godt.

Følg disse trin for at brænde en cd eller dvd på Linux.
Følg disse trin for at brænde en cd eller dvd på Linux.

Trin 1: Indsæt din tomme disk i diskdrevet og luk det.

Trin 2: Åbn diskbrændingssoftwaren.

Trin 3: Brug det brændende værktøj til at finde ISO-filen, du vil brænde. Alternativt kan du finde ISO i din filhåndtering, højreklikke på den og vælge indstillingen for at åbne den med det brændende værktøj.

Trin 4: Klik på "burn" -knappen, og vent på, at programmet brænder dataene til disken.

Populært emne.